KONYA İMAM HATİP LİSESİ TARİHÇESİ
Okulumuz Cumhuriyetten önce,genel kültür ve din bilimlerinin birlikte okunması bakımından benzeri olmayan ve zamanla gelişerek ülkemizde önemli bir boşluğu dolduran bu mektepler,oluşum,gelişim ve içerik itibariyle,çağın gerektirdiği insan ve din görevlisi tipini yetiştiren kurumlar olarak tarihteki ve gönüllerdeki yerini almıştır.
1924 yılında çıkarılan ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen Tevhid-i tedrisat Kanunu gereğince kurulmuş olan İmam Hatip Mektepleri,1951 yılına kadar mektep,kurs vb.isimlerle açılıp kapanarak devam etmiş,1951 yılında İmam Hatip Okulları olarak bugünkü şekliyle yeniden açılmışlardır.
Konya İmam Hatip Okulu Türkiye'de açılan 7 okuldan birisi olarak 29.Ekim.1951 tarihinde, şimdiki binamızın bir sokak güneyinde, daha önce polis mektebi olarak kullanılan bir binada eğitim-öğretime başlamıştır. Bu bina halen o zamanki şeklini, hatta dış boyasını bile koruyarak yaşamaktadır.
1952 yılında şimdiki binalarımızın bulunduğu ve o zaman stadyum olarak kullanılan arsa satın alınmış, içindeki İdman Yurdu Kulübünün binasına taşınmıştır. Aynı yıl,şimdiki B Blok binamızın temeli, şehrimizin manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa KURUCU Hocaefendimizin ve Konya'nın ileri gelenlerinin dualarıyla atılmış, bir yılda bitirilerek Konya İmam Hatip Okulu ilk binasına kavuşmuştur.
Okulumuzda başta Hacıveyiszade hocamız olmak üzere, Konya'nın önde gelen birçok alimi öğretmen olarak görev almışlardır. 1958 yılında aynı bahçe içerisinde Yüksek İslam Enstitüsü olarak kullanılan binanın (A Blok) temeli, yine Hacıveyiszade hoca efendi ile birlike kalabalık bir katılımla atılmış, 1962 yılında öğretime açılmıştır. 1974 yılında Yüksek İslam Enstitüsü'nün Meram yolundaki yeni binasına taşınmasından sonra bu bina da (A Blok) İmam Hatip Lisesi'ne verilmiştir. 1979 yılında C Blok olarak kullanılan binamız Türk Anadolu Vakfı'nca yaptırılarak Konya İmam Hatip Lisesi'nin hizmetine sunulmuş, ilk defa kız öğrenciler kaydedilerek bu binada eğitime başlanmıştır.
1987 yılında Devlet Parasız Yatılı binamız Milli Eğitim Bakanlığı'nca yaptırılarak faaliyete geçmiştir. 1963 yılında Devlet Parasız Yatılı bölümü açılmış, yatılı öğrenciler 1987 yılına kadar B Blok bodrumunda, çatısında, Cıvıloğlu binasında ve A Blok'un 3. ve 4. katlarında kalmışlardır.
14 Haziran 1973 tarihinde çıkarılan 1739 sayılı Mili Eğitim Temel Kanunu ile "İmam Hatip Okulu" ismi "İmam Hatip Lisesi" olarak değiştirilmiştir. Bundan önce liselerin fark derslerinden sınava girerek Üniversitelere girebilen mezunlarımız, bu kanundan sonra kendi diplomalarıyla kazandıkları her fakülteye girme hakkını elde etmişlerdir.
İmam Hatip Liseleri 3 Mart 1924 gün ve 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun 4 Maddesi gereğince 13.10.1951 tarih ve 60l Sayılı Müdürler Komisyonu kararınca 1951 yılında bugünkü şekliyle açılmış ve 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu'nun 32. maddesi gereğince kanun teminatı altına alınmıştır.
16 Ağustos 1997 tarihinde dönemin iktidarı tarafından çıkarılan 4306 sayılı sekiz yıllık kesintisiz öğretim yasası ile okulumuzun orta bölümü kapatılmış ve sadece lise bölümü hizmet vermeye devam etmiştir.
Okulumuz bakanlığımızın 12/06/2017 tarih ve 72847249-20-E 8792952 sayılı bakan onayı ile 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında başlamak üzere "Özel Program ve Proje Uygulayan Okullar" listesine alınarak bakanlık kararı ile "Fen ve Sosyal Bilimler Programı Uygulayan Okullar" içerisine dahil olarak merkezi sınavla Liseye Giriş Puanı İle öğrenci alan okullar içerisinde ki yerini almıştır.
2019-2020 yılı okulumuz için çok bereketli bir yıl olmuştur. Bu eğitim öğretim yılında üç adet proje okulumuzda uygulanmaya başlamıştır.
Kurumumuz bünyesinde bakanlığımızın 06/03/2019 tarih ve 70160723-121.99-E-4847702 tarih ve sayılı oluru "Beceri/Yetenek Sınavı İle Öğrenci Alan Okullar ve Uygulanacak Programlar" kapsamına alınmıştır.
1-Bu proje oluru ile her yıl birer şubelik kız öğrencilerimiz için "Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar –Hüsn-i Hat Proje" sınıfımız açılmıştır. Her yıl bu bölümümüze yetenek sınavı ile 30 kişilik kız öğrenci alınmaktadır.
2-Yine aynı olur ile erkek öğrencilerimiz için ise "Dini Musiki Proje Sınıfı" açılmıştır. Yine her yıl bu bölümümüze yetenek sınavı ile 30 kişilik erkek öğrenci alınmaktadır.
3- "Yabancı Dil ve Akademik Ağırlıklı Proje İmam Hatip Ortaokul" nu 24 Haziran 2017 tarih ve30106 sayılı resmi gazete de yayınlanan ilgili yönetmelik kapsamında Konya Valiliğimizin olurları ile 1997 yılında kapatılan ortaokul bölümüz yeniden seçme sınav ile öğrenci alarak açılmıştır. Her yıl seçme sınavı ile imam hatip ortaokulu bölümümüze yarısı kız ve yarısı erkek olmak üzere 100 öğrenci alınmaktadır.
Kuruluşundan bu güne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir ortaöğretim kurumu olarak faaliyetini sürdüren İmam Hatip Lisemizden memleketimize, milletimize, kendisine ve ailesine faydalı bir çok gencimiz mezun olmuş, Türkiye'mizin Muasır Medeniyetler seviyesine çıkmasında her kademede hizmette bulunmuşlardır.
Türk Milli Eğitim Sistemi içerisinde yerini alan, ülkemizin önemli bir ihtiyacını karşılayan İmam Hatip Liselerine, özellikle Konya İmam Hatip Lisesi'ne, bugüne kadar hizmetleri geçen hayır sahiplerine, idareci ve öğretmenlerine, binalarımızın sahibi olan Türk Anadolu Vakfı'na minnet ve şükranlarımızı sunarız.
İnsan; madde ve manadan cisim ve ruhtan meydana gelen bir varlıktır. Cismin ihtiyaçları olduğu gibi, ruhun da ihtiyaçları vardır. Her iki yönünün ihtiyaçları karşılanırsa dünya'da huzurlu yaşar, Ahiret'te umduğunu bulan bir kul olarak meydana çıkar...İşte İmam Hatip Lisesi mezunları hem kendileri, hem çevresindekiler için dünya ve Ahiret mutluluğunu sağlayacak kazanım ve donanımlarla toplum içerisinde yerlerini almaktadırlar.